Už nikdy fronty na banány!

Rozvinutá kapitalistická společnost má být společností hojnosti. Všeho má být dostatek, trh vše vyřeší sám a nejsou potřeba žádné státní zásahy. Nemají existovat žádné fronty, tak jako za socialismu. Tedy ke konci reálného socialismu, který byl charakterizován přestavbou a novým myšlením. Jestliže systém, který je dnešní 5D vládou vykládán jako zločinný, je charakterizován frontami na banány nebo západní zboží, tak dnešní systém se mu nápadně podobá. Jen se fronty stojí na něco úplně jiného – základní potřeby, které vám má garantovat stát.

V době horké fáze předvolební kampaně roku 2021 Markéta Pekarová Adamová prohlašovala už nikdy fronty na banány! Už nikdy více komunismus! Chci zářný kapitalismus! Děda Mrazík se později zeptal: je ti teplo děvečko? Ne, je mi zima dědku odpověděla Markétka. A Děda Mráz odpověděl: tak si vezmi ještě jeden svetr! To máš za ty fronty!

Je 18. 5. 2023 a v Praze se na příjímací pohovory na Slovanské gymnázium stojí dlouhé fronty. Nikde žádné banány, ale prosté příjímací řízení na střední školu je lemováno frontami. Přesně těmi samými frontami, před kterými varovala Pekarová Adamová. Jak je to možné?! Vždyť je všeho přeci dostatek. Nebo se snad opět nacházíme na rozhraní selhání systému? Nepochybně. Místo Přestavby zde máme Fialovu Katastrojku, kterou symbolizuje Pětidemoliční vláda.

Tím ale celý smutný příběh o vyspělé kapitalistické společnosti teprve začíná. Před 30 lety jsme měli dohnat pověstný Západ. Místo nás tuto věc učinila Čína. Měli jsme se zbavit front, ale vytvořily se jiné. Čekáte fronty na zubaře, kterých je sice dostatek na počet obyvatel, ale musíte je hledat v Praze. Tam totiž kvete byznys. Pokud bydlíte jinde, máte značný problém. Zubař není. Pokud ano, vystojíte si frontu! Zase ta fronta. Podobná situace se rychle opakuje i u dětských lékařů nebo praktiků pro dospělé.

Pětidemoliční vláda se shlédla ve tváření front a vytvořila je i na Úřadech práce. Není se čemu divit, když resort práce a sociálních věcí řídí lidovec Marián Jurečka, který na co sáhl, to pohnojil. Postojíte si tedy i fronty při žádostech o důchod. Pokud tedy ještě někdy nějaký dostanete. Ale což, žijeme přeci ve vyspělé kapitalistické společnosti. Trh vše vyřeší sám! Vláda za nic nemůže. Jak by řekl Petr Fiala: žádné fronty nejsou a jejich počet také nesedí! Můžeme přeci být všichni šťastni, že máme všeho dostatek. I těch front…