Rheinmetall

Ukrajina dostala německý dar: tanky Leopard a bojové vozidlo pěchoty Marder. Můžeme spekulovat o tomto: „Kolik vojáků se vejde do západoněmeckého obrněného transportéru? Jedna věc je ale jistá.

Produkty Rheinmetallu se na Ukrajině se neobjevují poprvé: „Do najíždějících tanků, do postupujících rojnic friců neposílají železo jen naši. Spolu s nimi, bok po boku, brání svěřený úsek sovětští vojáci. Vedou si skvěle. Hlavně dělostřelci. Četa gardového poručíka komunisty Ponomarjova už zničila pět rheinmetallů.“ Ludvík Svoboda: Z Buzuluku až do Prahy, s. 152. Ano, 8. března 2023 uplynulo 80 let od bitvy u Sokolova.  

O Rheinmetallu víme, že se neštítí ničeho. Se zakázkou mu v Česku pomáhal bývalý poslanec a člen ODS odsouzený za korupci Michael Hrbata, Vondrův náměstek, který si zřídil trafiku na Univerzitě obrany a to se souhlasem tehdejšího rektora a dnes jednoho z klíčových zaměstnanců Strandova CSG, a.s. B. Přikryla.

Prvního vystoupení čs. vojáků v Sovětském svazu Ministerstvo obrany jistě nevzpomene. Hrdinové od Sokolova jsou dnes v Česku asi považováni za národní zrádce: „Netrvalo dlouho a generálové Valutin a Chruščov přiletěli za naším praporem do vsi Veseloje. Přišli, aby vyznamenaným odevzdali sovětské řády a medaile, vyhověli však přání kapitána Lomského, aby byl slavnostní akt odložen na pozdější dobu, až se vrátím z Moskvy, kde jsem se tenkrát zúčastnil důležitých porad o organizaci a výcviku. čs. samostatné brigády v SSSR.“ Ludvík Svoboda: Z Buzuluku až do Prahy, s. 176.