Receptář Vlastimila Válka

Vzpomínáte na Nurofenovou krizi, když jste kvůli ministrovi Válkovi museli obvolávat mnoho lékáren, abyste sehnali lék? Museli jste volat, když jste například pro svoje dítě potřebovali sehnat lék na potlačení horečky a bolesti. Tato krize byla jen zdánlivě zažehnána, když výrobce dovezl aspoň nějaký Nurofen. To byl ale jen začátek nelidského a arogantního počínání našeho lékového ministra.

Na nedostatek léků ministr Válek založil speciální komisi, která má zajistit plynulost dodávek. Namísto toho zatím nezajistila téměř nic, a když už se léky objeví, jsou jen v některých lékárnách. Současná legislativa prý ministerstvu, ani SÚKLu neumožňuje dodávky rozdělit rovnoměrně do všech lékáren. Inu opět musíte žhavit dráty, podobně jako když je žhavil pověstný Béda. Ten je tenkrát nažhavil akorát. Vy je musíte přežhavit nebo volat přímo samotného ministra. To jsem já, jsem zavřený doma bez antibiotik. Penicilín není!

Penicilin se ztratil, možná raději před momentální českou vládou emigroval. Ministr zdravotnictví vyhlásil pátrání po ztraceném penicilinu. Dokonce požádal o pomoc zahraničí. Penicilin byl nalezen v Číně a Indii. Dokonce se pohybuje na sousedním Slovensku, ale do České republiky se bojí. Vládne zde totiž Petr Fiala se svým nelidským ministrem zdravotnictví Válkem a ten nechce za dodávky zaplatit patřičnou sumu. Z Číny penicilin raději Válek nechce, asi proto, že by náhodou obsahoval nějakou látku, která by z občanů udělala komunisty. Hrozilo by totiž, že by opět začali penicilín vyrábět v tuzemsku, tak jako po roce 1949.

Nevěste ale hlavu. Penicilín prý dorazí na podzim, slibuje ministr. Za letošní rok již poněkolikáté. Sice žádný doposud nebyl, ale nyní už opravdu dorazí. Bude se jednat o mega dodávku v počtu 30 tisíc balení na celou ČR. Když použijeme tvrdá data, zjistíme, že v roce 2022 bylo v naší republice 2735 lékáren. Jestliže ministr Válek slíbil to, co slíbil, vychází to na necelých 11 balení na lékárnu. Nakonec prý ani to nebude - penicilin bude jen někde. Naprosto základní antibiotikum, ve kterém bylo socialistické Československo soběstačné a ještě jej vyváželo. 

Nebojte, s příchodem zimy se vše vyřeší! Doma budeme mít všichni vlhko a chladno. Plíseň na stěnách jen pokvete a penicilin si budete moci vytvořit doma sami. Pokud se Vám to nepovede, nezoufejte. Vlasta Válek patrně poradí a poinformuje: místo antibiotik stačí voda s citronem nebo česnek. Vše vypěstujete na svých zahrádkách a vláda požádá Českou televizi o natáčení pokračování Receptáře. Sice už bez Přemka Podlahy, ale za to s Vlastimilem Válkem. Již brzy ve vašich domovech! Je to podobný přístup, jaký razila bystrá předsedkyně Sněmovny, která nám vloni v zimě radila, že si na sebe máme vzít druhý a případně třetí svetr.

Lidé dnes musejí stát fronty, ne však na luxusní tropické zboží, jakými jsou například banány z druhého konce světa, ale na zcela základní léky. Je to boj o přežití.