Piráti? Technoautoritářská strana

Česká Pirátská strana byla původně rozkročena od radikální levice až po radikální pravici, od levicových libertariánů až po libertariány pravicové. V předvolební kampani do sněmovních voleb v roce 2021 a s nástupem do pravicové vládní koalice v roce 2021 však vedení Pirátské strany zavedlo stranu jednoznačně doprava.

V těchto týdnech Pirátská strana udělala další krok doprava, aby omezila vnitrostranickou pluralitu. Jasně ukázala, jak se umí vypořádat s vnitřním nepřítelem. Tímto nepřítelem byla členka vedení Pirátské strany Jana Michailidu. Čím se tato Pirátka provinila? Pouze jiným názorem. Rozumějme levicovým pohledem na svět, který ještě do nedávna, zejména v době svého vzniku, někteří Piráti obhajovali. Současnému vedení byla však Michailidu na obtíž. Komunisty nebudeme v našich řadách tolerovat! Asi tak nějak lze shrnout vyjádření Jakuba Michálka, předsedy poslaneckého klubu. Ten na svém twitteru prohlásil: „Piráti dnes jasně odmítli totalitní ideologie, jejich zlehčování a propagaci“. Michailidu přitom sama sebe prezentovala jako „startrekistku“ – podle seriálu Star Trek. Ani tento systém ze vzdálené budoucnosti však není Pirátům po chuti a vidí ho jako totalitní.

Exprimátor Prahy Zdeněk Hřib, který Praze několik let svým amatérským a ideologicky fanatickým přístupem škodil, k tomu dodal: „Jako Piráti jsme jednoznačně hodnotově ukotveni. Jsme liberální strana“. Je možné dobře vidět, že spojenectví v rámci pětidemoliční vlády pod vedením Petra Fialy začíná nést své ovoce. Již nikdy žádné levicové „úchylky“! Pirátka Jana Komrsková to na twitteru (ten Piráti používají jako svoji platformu) shrnula srozumitelně: „Jana Michailidu byla odvolána z republikového výboru Pirátů. Hlasovalo více než 66 %, tj. 786 hlasujících Pirátek a Pirátů. Dali tak jasně najevo, že si nepřejí, aby je kdokoliv spojoval s komunismem, anti-kapitalismem nebo anarchokomunismem“. Z toho je zřejmé, že Piráti nebudou bojovat proti systému a za svobodu. A to kdysi jejich šéf Ivan Bartoš podporoval Antifu, která se hodně klonila na levou stranu.

Michailidu ke svému vyloučení poznamenala, že členkou Pirátů zůstane, protože v programu zůstávají levicové myšlenky. Jaké to jsou, ale zapomněla zmínit. Dochází asi k transformaci Pirátské strany na technoautoritářskou stranu, která svůj vzor vypořádání se s kritiky a jinými názory patrně nalezla v 50. letech 20. století. Piráti již nebojují proti nesvobodě globálního kapitalismu a za svobodnější svět. Za názor, který byl dříve tolerován, odvolali potomka uprchlíků z Řecka 60. let minulého století, když mnozí utíkali před tamním fašismem k nám do Československa.