Pan Vajíčko a Kalda EM

"Tak rozpočet to letos zvládne... No hrozný, hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede." je legendární věta z rozhovoru mezi předsedou vlády Rusnokem a ministrem obrany nadřízeného armádnímu generálovi Pávkovi. A pan Vajíčko je taky nažhavenej a jezdí. Rozpočet to jistě zvládne nejen letos.

Cesta do Ameriky byla cesta ke zbrojařům. Jistě už je připraven plán vnitřní obrany. A cesta do Itálie také nebyla náhodná.

Nevíme vůbec nic o Pavlových cestách do země, kde včera znamenalo zítra, tj. do Svazu Sovětských Socialistických Republik. On o své komunistické minulosti mlčí, ačkoliv by se mohl, jako vrchní velitel ozbrojených sil zbavit mlčenlivosti. Byl by právně neodpovědný. Cesta do Itálie nebude ale náhodná. Vždyť přece v 90. letech 20. století dělal pobočníka generálu Procházkovi, který o svém postavení v čele vojenské zpravodajské služby prohlásil: "„Když jsem přišel k vojákům, to si dneska nikdo neuvědomuje, tam byl příslušný počet zpravodajských důstojníků Varšavské smlouvy a jeden Procházka jako velitel,“ 

Devadesátky byly na obraně dobou Miroslava Kalouska a byli to lidovci, kdo prosadili spolupráci při modernizaci armády pod taktovkou italských firem, kde hlavním argumentem byla nezávislost na Rusku s naší sovětskou vojenskou technikou. Ta však nijak generálovi Pavlovi během jeho služby nevadila. Je tedy pan Vajíčko pokračováním M. Kalouska jinými vazbami? Právní neodpovědnost se vždycky hodí, když podporujete válku.