Organizovaný zločin u Lavičky Václava Havla

Vzpomínám na svá studia na Univerzitě Pardubice, tehdy ještě na Fakultě humanitních studií (tenkrát jsme jí přezdívali Fakulta hledající smysl), které se později přejmenovala na Fakultu filosofickou. Psal se rok 2003, kdy jsem na této univerzitě začal studovat obor sociologie, sociální antropologie. Tedy rok před vstupem České republiky do Evropské unie a na univerzitě byl cítit duch přicházejících změn. Horečně se o vstupu do EU diskutovalo, pořádaly se přednášky a semináře. Diskutovalo se o tom, zda se cítíme být jako Evropané nebo Češi. I já jsem se jedné přednášky, která se týkala evropského práva, zúčastnil a provokativně jsem se zeptal, co nám vstup přinese a když do nějakého spolku lezeme, zda z něj zase můžeme vystoupit. Tenkrát všichni krčili rameny a mysleli si své, ale vstup je prý pro nás výhodný.

Univerzitě vstup Česka do Evropské unie pomohl. Rekonstruovalo se a budovalo. Součástí budování bylo také pořízení Lavičky Václava Havla. Když si je pořídili v Hradci, museli ji mít i v Pardubicích. To v rámci soupeření mezi Mechováky a Perníkáři. Konečně zaplatila ji Evropská unie, tak proč si Lavičku nevybudovat.

Lavička je vlastně produkt ODS, s nápadem na její vybudování totiž přišel Petr Gandalovič. Kdo jiný, než ODS a její simulace Václava Havla SaVo, že? Podle Wiki má lavička „symbolizovat demokratickou otevřenost k dialogu: dvěma kovovými zahradními křesly, spojenými s kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa, národní strom České republiky.“ Dialog nelze vést z očí do očí, protože partneři nesedí proti sobě, ale pootočeni k sobě a mohou se tedy v dialogu ignorovat. – Hodnoty Pravdy a Lásky.

Třicet tisíc se platí za použití jména. Nicméně lavička může být spojena i s organizovaným zločinem. Takto se stalo ironií osudu, že pardubická Lavička V. Havla stojí v blízkosti budovy a učeben Dopravní fakulty Jana Pernera, odkud pochází docent, který se dohodl o vině a trestu za korupci při manipulaci grantového projektu. Je pro něj prý jednodušší zaplatit 3 miliony pokuty než čekat na soud. Tři miliony, kdo z vás to má? Je teda otázkou, jak to bylo s působením kutnohorské slepice na ministryně pro vědu, výzkum, vývoj a inovace. Podle odpovědi ÚV Pravdy a Lásky podle zákona o svobodném přístupu k informací: „V reakci na Vaši žádost si Vám v prodloužené lhůtě dovolujeme sdělit, že ve spisové službě Úřadu vlády je evidován dopis Ministerstva vnitra adresovaný ministryni pro vědu, výzkum a inovace, který byl Úřadu vlády doručen dne 30. dubna 2024. Citace z tohoto dopisu je následující: „Jsem přesvědčený, že Vaše pracovní nasazení a kompetence nejenže posunuly vědecké snažení naší země vpřed, ale také významně posílily vazby mezi akademickou sférou a praxí. Vaše vedení bylo klíčové pro vytvoření spolupracujícího prostředí, kde se teorie a praxe spojují, čímž posouvají obě sféry na kvalitativně novou úroveň.“

Co ale s Lavičkou Václava Havla? Jsou to ty hodnoty, které Václav Havel představoval? Odhalená korupce bývá špičkou ledovce. Co se ještě dozvíme o akademickém sektoru? A co k tomu všemu řekne knihovna Václava Havla? Projekt Z. Bakaly. To jsou ty americké hodnoty?