Dokonáno jest?

Vojenský střet Ruska a Ukrajiny se posunul do nové fáze. Poškození plynovodů Nord Stream vedoucích do Německa dává tušit, že jsme se ocitli v nové formě války. Jelikož eskalace napětí na Ukrajině již nepomáhá ještě více rozdmýchat nenávist směrem k Rusku, tak někdo záměrně poškodí plynovody. Ještě donedávna platilo, že různé produktovody a kritická infrastruktura jsou chráněny mezinárodním právem. To však útoky na plynovody Nord Stream 1 a 2 padá. Kdo ovšem sabotáž vykonal a komu to celé prospívá?

V médiích se ihned po incidentu vyrojily spekulace, že je za vše zodpovědné Rusko. Kdo jiný, že? Za vše dle Západu vždy mohlo Rusko. Jenže ono to nebude až tak jednoduché na někoho ukázat prstem a určit viníka. Stejně jako Rusko to mohly bez problémů vykonat i jiné tajné služby – USA počínaje a Velkou Británií konče. Každopádně ať to způsobil kdokoliv, tak se jedná o značný problém před nastupující zimou. Generál zima brzy začne úřadovat. Pokud by plynovody záměrně poškodilo Rusko a chtělo tím vyhnat cenu plynu ještě výš, proč raději nepoškodilo nový plynovod vedoucí z Norska do Polska? Nejvíce z toho těží Ukrajina, která tím získala vyděračský potenciál. Ostatní funkční plynovody totiž vedou přes její území.

Nová konspirační teorie tvrdí, že se poblíž Dánska a Švédska konalo námořní cvičení USA a při té příležitosti to prostě vyhodili do vzduchu. Jistou logiku to má, protože z poničení plynovodů budou mít největší zisky výrobci zkapalněného neekologického břidlicového plynu LNG. USA na podobné diverzní akce má vybavení. Ostatně z minulosti o mnohých akcích víme. Jejich tajná služba CIA v tom má bohaté zkušenosti. Prezident Biden navíc několikrát jasně řekl, že pokud bude Rusko nějak útočit na Ukrajinu, tak je projekt Nord Stream mrtvý. A měl nepochybně pravdu.

Abychom ale nezapomněli, podobnými akcemi se mohou pyšnit i Britové. Přeci jen mají Jamese Bonda a MI 5. Opět je zde jistá logika. Na postu nové britské premiérky je žena, která ještě před svým nástupem řekla, že klidně použije jaderné zbraně. Upadající velmoc by se chtěla vrátit na výsluní. Možná proto se Britové podíleli na zničení plynovodů. Jistě zde panovala obava z toho, že by nakonec Německo Nord Stream 2 spustilo. Několik dní před tajemným zničením se totiž konala demonstrace na podporu spuštění onoho plynovodu. Celé je to podivné, ale MI 5 umí diverzní akce.

Nesmíme ale zapomenout na klíčového hráče, který by z toho všeho měl největší prospěch. Je jím samotná Ukrajina. Jak více eskalovat napětí a přivázat si Západ na svoji stranu? No přeci tím, že poškodím kritickou infrastrukturu a nejlépe tu, která vede na území největšího hráče v Evropě. Sama Ukrajina zřejmě nemá vybavení na ničení plynovodů pod mořem (své vlastní si na povrchu jistě dokáže zničit) a pokud by za to byla zodpovědná, použila prostředníka. Ostatně nyní Ukrajina může tvrdit: podívejte se, Rusko vám nechce dodávat plyn, když si účelově poškodí plynovody, od kterých má kohoutek.
Jak můžeme vidět, možných viníků je hned několik. Nikoho nelze předem vyloučit. Evropská unie slíbila, že se věc prošetří, ale až za několik týdnů. Mezi tím se byrokraticky připraví viník. Bude ale zájem viníka opravdu hledat? Když se někdo vyjádří jinak, než že je viníkem Rusko, je okamžitě umlčen a označen za ruského švába, který šíří propagandu Kremlu. Co by se stalo, kdyby se jako viník našla Velká Británie, USA nebo někdo jiný? Byl by potrestán a postaven před soud? Tipuji, že vše zůstane zahaleno tajemstvím a opravdový viník bude odhalen až za desítky let. Podobně jako se dodnes tají některé věci z období druhé světové války.