Bezvýznamový identifikátor

Zpěvačka Jitka Zelenková zpívá v jedné písničce „když se narodíme, tátu s mámou máme“. Krom toho máme po narození také přiděleno rodné číslo. To nás posléze provází celý náš život. Je součástí našeho já. Z jeho čísel poznáme, kdy jsme se přesně narodili. Má tedy jasně danou funkci, která nás identifikuje jako osobu. S nastupující digitalizací je zde ale snaha rodné číslo nahradit kódem, ze kterého nic nepoznáte. Jedná se o tzv. bezvýznamový identifikátor. S nápadem na ukončení přidělování rodných čísel nepřišel nikdo jiný, než ministr pro digitalizaci, pirátí šéf Ivan Bartoš.

Sám osobně jsem proti rušení rodných čísel. Už jen proto, že je součástí našeho vlastního já. Má navíc určitou symboliku. K tomu můžeme přičíst i ten fakt, že je uváděno na různých dokladech – například občanském průkazu. Nápad na zrušení rodného čísla není nový. Začal se skloňovat již v době, kdy se zaváděly základní registry pro státní správu. Podporovatelé tohoto nápadu argumentují tím, že v budoucnu bude počet kombinací rodných čísel vyčerpán. V tom já problém nevidím, protože vždy můžete za lomítko přidat nějaké další číslo. Dalším argumentem pro ukončení rodných čísel je ryze ochranný – tedy ochrana osobních dat. Jenže v době kapitalismu dohledu žádná osobní data neexistují. Vše je veřejné. Ještě navíc ve chvíli, kdy data dobrovolně dáváme k dispozici soukromým korporacím.

Ale zpět k tématu ukončení rodných čísel. Změna, se kterou Ivan Bartoš přišel, nevěstí nic dobrého. Hlavně pro státní kasu by to byl zásah jako blázen. Vyhodilo by se přes 50 miliard a výsledek? Žádný a ještě by se schylovalo k pěkné korupci. Nikomu se ale do tohoto projektu nechce. Navíc jak byste se asi cítili, kdyby vám byl přidělen bezvýznamový identifikátor? Určitě bezvýznamně. I to je možná cílem. Absolutně nás odcizit. Piráti jsou totiž technototalitní strana, která nahrává internetovým oligarchům. Po přidělení onoho identifikátoru, kde budete mít čárový kód je zde jen krůček k povinnému očipování lidí. Následně vás budou mít korporace (nikoliv stát) pod bedlivým dohledem. Již nebudete mít žádné soukromí. Budete prostě jedinec s bezvýznamovým identifikátorem.

Co když onen identifikátor zapomenete? Jak vás státní správa pozná? Zapomenete doklady, svoji identitu? S rodným číslem byla jistota, že vás jako osobu jasně identifikují. S bezvýznamem budete bezvýznamní. O to ale Pirátům jde od začátku. Zavádět digitální koncentrační tábor, kde budete pod jasným dohledem. Prostě „daty ke svobodě“ nebo spíš k nesvobodě. Žádné soukromí, velký bratr se dívá. Ten nikdy nespí. Digitální Česko bez rodných čísel je pouze předstupněm k úplnému konci našeho já. Člověk ještě chápal, aby na občanském průkazu nebyl rodinný stav nebo adresa trvalého bydliště. To lze totiž na základě rodného čísla najít v základních registrech. Ty pracují s daty, která mají obíhat úřady. Ale musíte mít jasný kód, se kterým budete žít po celý život. Rozhodně jím ale není bezvýznamový identifikátor. Je jím vaše rodné číslo.