Se Svobodou za svobodou!

Heslo roku 1968 bylo jasné: Se svobodou za svobodou. Velice nadčasové. I dnes můžeme opět skandovat: Se Svobodou za svobodou! Tentokrát se sice nejedná o generála, ale nadporučíka. A ne ledajakého. Je vítězem Olympijských her v roce 2012. Na rozdíl od Jany Černochové, která nedokázala nikdy nic vyhrát. Pokud pomineme volby. Voják Svoboda, sportovec Dukly Praha je dnes a denně pranýřován za své výroky směrem k účasti ruských sportovců na Olympiádě v roce 2024 v Paříži. Kdekdo by čekal, že by mohl být trestán za to, že znemožňuje někomu startovat na soutěži, ale stal se pravý opak. Potrestán byl za to, že v televizi řekl svůj názor: politika nemá ve sportu co pohledávat! A má pravdu! Je to přeci logické. V minulosti také nikdo nezakazoval sportovcům z USA nebo Velké Británie účastnit se her za Vietnam nebo Irák. Nebo snad existují dva druhy válečných zločinů? Dobré a špatné?

Svoboda se ale v pojetí pravicové vlády nenosí. Musíte mít jeden správný názor. Tím názorem je, že sportovci z Ruska a Běloruska jsou fuj. Pokud řeknete něco jiného, budete předvoláni na kobereček. Podobně jako Svoboda. Ten první byl předvolán na kobereček do Moskvy, zatímco ten druhý k ministryni obrany Černochové. Výsledek je dost podobný: kapitulace. Oba dva Svobodové byli nuceni přijmout správný názor. Navíc současnému Svobodovi byl udělen trest: konec v Olympijském výboru. Dvojkolejnost jak má být. Zatímco Svoboda hájil stanovisko Mezinárodního olympijského výboru, ministryně obrany hájila názor své vlády a USA. Kdo a co je tedy více? No přeci svoboda!

Jiní sportovci se ale vyjádřili naprosto opačně. Ano, kázeň musí být. Tak je to správné! Například tenistka Petra Kvitová prohlásila, že ruští a běloruští sportovci na žádný turnaj nepatří. Nepatří ani na Wimbledon, který povolí start těchto sportovců. Proč by ne? Vždyť se jedná o sport. Tam politika přeci nepatří. Nicméně Ukrajinci zuří a chtějí bojkot her, kde budou účastni Rusové nebo Bělorusové. Je divné, že před lety nikdo neprotestoval za ilegální válku v Iráku. Kupříkladu neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová na svém twitteru prohlásila, že se na žádné hry, kde budou startovat Rusové, dívat nebude. Inu její svobodné rozhodnutí. Rozhodnutí, které Svoboda neměl.

V naší republice se přeci za názor netrestá! Máme demokratický právní stát, kde jsou jasně dané zákony, které platí pro všechny. Všichni jsme si rovni. Nebo jsme si snad někteří rovnější? Koho chleba jíš, toho píseň zpívej! Normalizace v Česku začala vyhazovem těch vojáků a občanských zaměstnanců, který nesouhlasili se vstupem sovětských vojsk do Československa. Teď je to naopak. Vyhazovat se budou ti, kteří s vojenským vstupem Rusů na Ukrajinu souhlasí. Začíná normalizace? Kdo na Ministerstvu obrany sepíše poučení z vývoje poklesu podílu vojenských výdajů na HDP? Bude snad ze zálohy povolán Mirek Kalousek?